Z płatków owsianych i prostych dodatków robię dwa tanie śniadania. Oba są szybkie i zdrowe
Płatki owsiane są w czołówce zdrowych składników, z których można przygotować wartościowe śniadanie. Zwykle gotuje się z nich owsiankę, jednak można je też wykorzystać w zupełnie inny sposób. Także bardzo zdrowy, szybki i pyszny. Oto dwie propozycje błyskawicznego śniadania bazującego na płatkach owsianych, jogurcie naturalnym i bananie.
Z czego powinno składać się śniadanie idealne?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Najważniejszy, bo to od niego zależy, czy dobrze zaczniemy nowy dzień i czy będziemy mieć siłę do pracy. Dobre, wartościowe śniadanie powinno więc dostarczyć nam energii, a także składników odżywczych. Najlepszym źródłem energii są węglowodany złożone, których dostarczają płatki owsiane. Energia z nich jest uwalniana powoli, dzięki czemu nie ma gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co dobrze wpływa na pracę mięśni i mózgu. Jednak płatki owsiane dostarczają też wielu innych wartościowych składników. Wśród nich znajdują się: błonnik, poprawiający przemianę materii, witaminy z grupy B – korzystne dla pracy układu nerwowego oraz magnez, potas i cynk – minerały dobrze wpływające na pracę mięśni, serca i naszą odporność.
Pierwszy posiłek spożywany w ciągu dnia powinien też dostarczyć białka, które pomaga regenerować komórki i tkanki. Doskonałym jego źródłem są np. przetwory mleczne, u nas jogurt. Dostarczają też one wapnia, fosforu i witaminy D, które korzystnie wpływają na nasze kości. Warto też pamiętać o innych witaminach i solach mineralnych. Dostarczają ich np. warzywa i owoce, u nas banan.
Jak zrobić zdrowe, tanie śniadanie z płatków owsianych?
Do przygotowania naszego śniadania użyjemy nie tylko płatków owsianych, ale też wartościowego jogurtu naturalnego i banana. Co więcej, z tego samego zestawu składników, przygotujemy dwa rodzaje śniadania. Dzięki temu będziecie mogli wybrać swoją ulubioną wersję albo dla siebie zrobić jedną, a np. dla partnera drugą.
Z płatków owsianych, jogurtu naturalnego i banana można zrobić błyskawiczną owsiankę. W tym celu płatki owsiane należy wsypać do kubka. Wystarczą 2-4 łyżki. Teraz należy zalać je jogurtem naturalnym i dołożyć kawałki banana. Całość warto wymieszać i odstawić na kilka minut, by płatki nieco zmiękły. Taką owsiankę można też dosłodzić do smaku miodem.
Z powyższych składników da się też zrobić pyszne i zdrowe smoothie. Wtedy wszystkie składniki należy umieścić w kubku miksującym i zblendować je na mniej lub bardziej gładką masę. Tu lepiej użyć 2 łyżki płatków owsianych i niezbyt gęsty jogurt, by całość nadawała się do picia. Jeśli napój jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć odrobiną ciepłej, przegotowanej wody lub wodą mineralną.
Czy zdrowsze są płatki owsiane gotowane, czy surowe?
Zarówno płatki owsiane gotowane, jak i surowe mają swoje zalety. Gotowane są miękkie, dzięki czemu są lżej strawne i zalecane dla osób z wrażliwym żołądkiem. Surowe płatki owsiane zawierają natomiast więcej witamin z grupy B. Witaminy te są bowiem częściowo rozkładane pod wpływem działania wysokiej temperatury. Przy zimnych składnikach zachowują się więc w 100 procentach.